2022 HDS Clubhuis.png 2022 HDS JC2.png 2022 HDS Jongens.png 2022 HDS Keeper.png 2022 HDS MC1.png 2022 HDS Pion.png 2022 HDS Vlaggen.png 2022 HDS Water.png 2022 HDS_jb1.png 2022 JC1.png 2022_HDS_.png 2022_MD1.png
26 Februari Ar

CS+ OPLEIDING

Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart (CS) die zich willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee word je clubscheidsrechter-plus (CS+) en kan je wedstrijden van een hoger niveau fluiten.

Als CS+kun je ingezet worden bij wedstrijden van de eerstelijnselftallen die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten. Ook kan het zijn dat je wordt aangewezen om wedstrijden te fluiten die veel scheidsrechterskennis vragen. Leuk dus. In het begin kan je begeleiding krijgen.

Als CS+ breng je kwaliteit op de velden.Dat is belangrijk voor HDS en voor het hockey in Nederland.


Hoe word je CS+?

De CS+-opleiding is bedoeld voor clubscheidsrechters die fluiten leuk vinden en beter willen worden. De opleiding is puur gericht op de praktijk en duurt een half totéén seizoen en wordt doorgaans op HDS gegeven.

De opleiding bestaat uit:

  1. Drie workshops
  2. Persoonlijke leercoach bij een aantal wedstrijden.
  3. Een praktijktoets

De praktijkbegeleiding door een leercoach betekent dat de cursist vooral veel wedstrijden op HDS fluit. Incidenteel kan er ook op een andere vereniging in de buurt worden gefloten.

De CS+ opleiding is vormgegeven rond zes vaardigheden, die een CS+ scheidsrechter moet leren. Deze vaardigheden zijn:

  • Voorbereiden op de wedstrijd
  • Toepassen van de spelregels
  • Begeleiden van de wedstrijd
  • Omgaan met spelers en coaches
  • Samenwerken met collega
  • Afhandelen van formaliteiten

Als je ge├»nteresseerd bent in de opleiding of er vragen over hebt kan je je wenden tot Quint Bouma, lid van de Arbitragecommissie en speciaal belast met de opleidingen op HDS. Hij is vaak op de velden te vinden maar je kunt hem altijd bereiken via [email protected]