2018 HDS Headers website.jpg 2018 HDS Headers website2.jpg 2018 HDS Headers website3.jpg 2018 HDS Headers website4.jpg 2018 HDS Headers website5.jpg 2018 HDS Headers website6.jpg
Welkom bij de Jongste Jeugd van hockeyvereniging HDS. HDS is een club met een familiekarakter waar zowel plaats is voor recreatief hockey als voor de wat fanatiekere speler. De Hockeyschool Jongste Jeugd leert de kinderen de basistechnieken aan. Daarbij wordt er goed op gelet dat leren hockeyen hand in hand gaat met spelplezier.

Wij streven naar een evenwichtige opbouw in de jeugd en een brede basis van teams die op verschillende niveaus spelen. Wij bieden daarom een programma aan waarin de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen al naar gelang hun eigen talent.

Kinderen kunnen beginnen met hockey als ze vijf jaar oud zijn en spelen tot hun tiende jaar in de Jongste Jeugd.

In de Jongste Jeugd onderscheidt de KNHB de volgende leeftijdscategorie├źn:
Kabouters, leden die op 1 oktober jonger zijn dan 6 jaar.
F-junioren, leden die op 1 oktober 6 of 7 jaar oud zijn.
E-junioren, leden die op 1 oktober 8 of 9 jaar oud zijn.

Kabouters
Kinderen van 5 worden met behulp van diverse bewegings-, sport- en spelvarianten voorbereid op hockeyen met stick. Ze maken tot aan de voorjaarsvakantie geen gebruik van een hockeystick en spelen nog geen wedstrijdjes.

Puppy's
Kinderen van 6 leren door middel van spelletjes met stick en bal om te gaan. In de laatste periode wordt ook geoefend met wedstrijdjes. Er zijn geen teams. Alle kinderen trainen met en door elkaar.

F
Als de kinderen zeven zijn worden er teams gevormd en trainen ze met het eigen team. In de eerste periode spelen de tweedejaars F drietalhockey. Dat gebeurt op een achtste veld en met 2 x 2 goaltjes. Door deze wedstrijdjes leren de kinderen zowel te verdedigen als aan te vallen, en, wie weet, te scoren. Nu komt het aan op teamwork. Ook dat leren ze spelenderwijs in de wedstrijdjes. Na de kerstvakantie spelen de F-jes in zestallen op een kwart veld. In de winterperiode trainen en spelen ze in de zaal. Hiervoor zijn zaalschoenen en een zaalstick nodig.

Eerstejaars E
Het zestalhockey op een kwart veld wordt verder geoefend en de spelregels worden iets strenger gehanteerd. De aangeleerde technieken gaan steeds een stap verder en de coaches proberen de kinderen meer spelinzicht bij te brengen. In de winter trainen en spelen ook deze achtjarigen MidWinterCompetitie.

Tweedejaars E
De tweedejaars E spelen in achttallen op een half veld. Dit vergt nog meer van het spelinzicht en de techniek en vereist goed samenspel. Er wordt iets strenger gefloten. In dit seizoen worden de wedstrijden uitgebreid met strafcorners. In de winterperiode trainen en spelen ook deze negenjarigen in de zaal. Hiervoor zijn zaalschoenen en een zaalstick nodig.

Om het plezier in hockey extra aandacht te geven worden tijdens het seizoen diverse speciale activiteiten georganiseerd zoals minidisco, sinterklaas, vossenjacht, wedstrijdjes van de ouders tegen de kinderen en toernooitjes. Tevens worden op deze manier het clubgevoel (van kinderen én hun ouders) en teamspirit verder ontwikkeld. In juni is er ter afsluiting van het hockeyjaar altijd minikamp in grote legertenten op het terrein van HDS.

De wedstrijden van de Jongste Jeugd zijn op de zaterdag en worden vanaf negen uur gespeeld in twee speelronden. Het is de bedoeling dat de ouders van de teams uit de eerste speelronde bij thuiswedstrijden helpen met het uitzetten van de veldjes. De club verwacht dat de ouders van de teams uit de tweede speelronde de materialen waarmee de veldjes zijn uitgezet weer opbergen in de gele container.

Klik hier voor uitleg over de taken op zaterdag.

Na het einde van de competitie worden door zowel HDS als de hockeybond nog toernooien georganiseerd. Verplicht zijn het beroemde zestal- en achttaltoernooi van ons eigen HDS en de Jongste Jeugddag van de KNHB. Ondanks het verplichte karakter zijn dit altijd hele leuke toernooien waar zowel de kinderen als de ouders zich uitstekend vermaken.