2021 HDS Headers 90 jaar.png 2021 Headers HDS 00.png 2021 Headers HDS 01.png 2021 Headers HDS 03.png 2021 Headers HDS 04.png 2021 Headers HDS 06.png 2021 Headers HDS 07.png 2021 Headers HDS 09.png 2021 Headers HDS 10.png
18 Mei Lu

HDS 90 jaar onder een stralende zon

Nieuws afbeelding

Het weerbericht voor zaterdag 13 mei 2023 twijfelde tussen regen en opklaring. Onze eigenzinnige natuur creëerde uiteindelijk een stralende dag op Madestein. Heel HDS veerde op, na een woest verjaardagsfeest op het Kijkduinse strand. Het was 90 jaar geleden dat Gerard Lieffering in de Haagse Valeriusstraat opriep het schoolhockeyteam van de Handelsdagschool tot een serieuze hockeyclub om te vormen. 


Hockeyclub Houdt Dapper Stand was vanaf 13 mei 1933 een feit. Het werd gevierd op Madestein, waar HDS sinds 1977 speelt. Hoogtepunt op 13 mei 2023 was het bezoek van de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Voorzitter Jacco de Hooge en voorzitter jeugd Eline van Leeuwen leidden hem rond de velden. Ook voor HDS is na de coronaperiode een lichte dip in de groei een realiteit. Maar de voortvarende uitbouw van Den Haag in zuidelijke richting zorgt voor groeiende vraag naar sportgelegenheid. En nu het edele hockeyspel in de lift zit, bereidt HDS zich met een extra veld, het vijfde, voor op een mooie toekomst. 

De aimabele voorzitter van de Haagse Raad maakte zich vanaf zijn entree geliefd. Hij toonde aandacht voor iedereen die hij op zijn rondgang op het HDS-complex ontmoette. Op het podium sprak hij zijn waardering uit voor het verenigingsleven en de rol die ook HDS speelt om Den Haag tot Europese Sporthoofdstad te maken. Heer van Zanen kondigde aan dat Peter en Désirée Boelhouwer door voorzitter Ten Hooge tot Lid van Verdienste zouden worden benoemd. Sponsors met hun bedrijf DB Evenementen, maar meer nog actief verbindende initiatiefnemers binnen de club.

Met die huldiging werd het officiële deel van het bezoek afgesloten, waarna de burgemeester het weer verderop ging zoeken, want persoonlijke aandacht voor de gemeenschap wordt Haagbreed uitgerold. Niet voordat hij op zijn wandeling naar de auto het gesprek aanging met een coryfee langs de lijn: Roy Jansen, oud-speler in Heren 1 en sinds decennia trainer van vele generaties HDS’ers. Hij kwam kijken hoe zijn pupillen het op de verjaardag van HDS deden. Ontroerend om te zien hoe de jongemannen één voor één langs de lijn kwamen om hem te omhelzen. Respect van jonkies voor de mannen op leeftijd verdwenen? Welnee, meer voelbaar dan ooit! 

Voor HDS was het eerste bezoek van een Haagse burgemeester in de geschiedenis een gedenkwaardig moment. De leden stortten zich op het assortiment lekkernijen van de Participatie Keuken. Dit sociale initiatief van de onvermoeibare Ben Lachhab zal op HDS ook aan Den Haag Zuidwest en Loosduinen worden voorgeschoteld. Daarmee toont HDS zich voor de komende negentig jaar een volwaardige speler in de stad. Met elke vijf jaar een lustrum om het plezier van hockey en het verenigingsleven te vieren.  

Voor meer informatie over HDS en/of fotografie: [email protected]